Totalt 3100 givere i lokalsamfunnet, enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter har jobbet hardt for å samle inn penger for å sikre at Ålesund sykehus har det mest moderne utstyr i hele Norden. Innsamlingen ble drevet av Foreningen Sjukehuset Vårt.
Ålesund sykehus, Helse Møre og Romsdal HF, girer opp for eksisterende så vel som fremtidig diagnostiske behov ved å installere den mest avanserte PET/ CT-skanner i hele Norden.
Ålesund ligger midt i Norge, omgitt av den idylliske skjærgården. Som nærmeste nabo har byen den mektige Nord-Atlanteren. Den unike beliggenheten har også ført til at folk i lokalsamfunnet, som i dag teller omtrent 60 000 innbyggere, alltid har måttet reise langt for å komme til en større by langs Norges mer enn 2500 km lange vestkyst - for spesialisert medisinsk behandling.
«Til sammen har 3100 givere i lokalsamfunnet både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter jobbet hardt for å samle inn 36 millioner kroner som var prislappen på hele prosjekt inkludert tilpasning av bygg, opplæring av personalet og andre ting sykehuset trengte.»
«Vi er veldig takknemlige og det er våre pasienter også. Mange av dem vil nå kunne unngå ulempene og ubehaget av å bli transportert med fly eller noen ganger med bil i flere timer til større sykehus hundrevis av kilometer unna for å få en presis diagnose muliggjort av de detaljerte bilder fra en PET/CT-skanner.»
30 cm med digital deteksjonsdekning
Discovery™ MI Gen 2 er andre generasjon av verdens første digitale PET/CT-skanner og tillater en skalerbar FOV med ikke mindre enn 30 cm digital deteksjonsdekning. Systemet har potensial til å muliggjøre en eksepsjonell høy sensitivitet på 30 cps/kBq og inkluderer en CT som er designet for å tillate TrueFidelity™ bilderekonstruksjon med kunstigintelligens/AI, som gir skarpe bilder og forbedret støytekstur1.
«Til sammen har 3100 givere i lokalsamfunnet, både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter, jobbet hardt for å samle inn 36 millioner kroner, som var prislappen på prosjektet – inkludert tilpasning av bygg, opplæring av stab og andre behov.»
Ida Fallmyr Jørgensen, Project Manager, Ålesund Hospital
Systemet kan gi eksepsjonelt høy sensitivitet på 30 cps/kBq og inkluderer en CT som er designet for å tillate TrueFidelity™ bilderekonstruksjon med kunstig intelligens, som gir skarpe bilder og forbedret støytekstur.
«Vi bestemte oss for denne skanneren etter en standard anbudsprosess, ved hjelp av et omfattende sett med spesifikasjoner og krav basert på våre behov i dag, men også på de vi forventer i fremtiden» sier Ida Fallmyr Jørgensen, prosjektleder ved klinikken og ansvarlig for innkjøpet og gjennomføring av prosjektet fra start til slutt.
«Kvaliteten og detaljgraden vi får på bildene er overlegne. Maskinen er enkel å bruke, og vi er fornøyde med funksjoner som bevegelse korreksjon basert på kunstig intelligens/AI algoritmer.»
Ida Fallmyr Jørgensen, Project Manager, Ålesund Hospital
«Kvaliteten og detaljgraden vi får i bildene er overlegen. Maskinen er enkel å bruke, og vi er fornøyde med funksjoner som bevegelseskorreksjon basert på kunstig intelligens/AI algoritmer. Alt er som vi ønsket oss og som forventet.»
Brukes til et bredt spekter av diagnostiske behov
Det radioaktive sporstoffet som trengs for å utføre en skanning, flys inn fra Oslo én gang i uken. Det må brukes samme dag som det kommer, og teamet ved klinikken må jobbe hardt for å utnytte scanneren til sin maksimale kapasitet.
Bioingeniør Lena Charlotte Pedersen, som har jobbet hands-on med skanneren helt fra starten av, forklarer:
«Det er fortsatt tidlig for oss og vi lærer fortsatt. I dag bruker vi skanneren på opptil 6-8 pasienter per dag, vårt mål er å øke dette til 10 pasienter per dag. Vi bruker scanneren for et bredt spekter av diagnostiske behov, f.eks. til å se etter lungekreft og andre typer onkologiske sykdommer, gynekologiske og hjerte- og karsykdommer, til og med tegn på demens. I årene som kommer forventer vi at prostatakreft vil være et område hvor vi kommer til å skanne en betydelig økt antall pasienter. Vi har derfor som mål å starte med F18-PSMA/ Ga-PSMA (Prostataspesifikk Membran Antigen) sporstoffer for undersøkelser av prostatakreft.»
«Mange av pasientene vil nå kunne unngå ubehaget med å reise langt, mange ganger med fly og noen ganger til og med i bil i flere timer til større sykehus for å få presis diagnose stilt med detaljerte bilder fra en PET/CT skanner.»
Per-Erik Tødenes, klinikksjef, klinikk for diagnostikk ved Ålesund Sykehus
Mange åpenbare fordeler
Jo tidligere og raskere en pasient kan få den beste og mest presise diagnosen, desto bedre er sjansene for vellykket behandling av den enkelte pasienten, og desto flere pasienter vil Ålesund sykehus ha kapasitet til å ta imot. For ikke å snakke om kostnadsbesparelsene når pasienter ikke må flys til St. Olavs hospital i Trondheim som Ålesund har et nært samarbeid med – eller enda lenger.
Det er også andre merkbare fordeler, sier Ida Fallmyr Jørgensen:
«Vi har erfart at å få på plass denne skanneren har andre positive ringvirkninger, og det er at vi får mer oppmerksomhet fra kolleger og fagfeller fra hele Norge, noe vi ikke er vant til. Dette er veldig inspirerende for alle, og det hjelper oss med å bygge opp ferdighetene og kunnskapen vår ytterligere. Hvem vil vel ikke prøve å jobbe med en toppmoderne maskin som dette?»
«Å få en skanner som dette er veldig inspirerende for alle, og det hjelper oss med å bygge opp ferdighetene og kunnskapen vår ytterligere.»
Ida Fallmyr Jørgensen, Prosjektleder Ålesund Sykehus
Foreningen Sykehuset Vårt (Foreningen) ble stiftet i 2019 som et tverrpolitisk initiativ og med Næringsforeningen i Ålesund som fasilitator.
Foreningens målsetning er å arbeide for «Framragende og likeverdige helsetjenester» i helseregion Helse Møre og Romsdal. Foreningen ledes av et styre med et sterkt Politisk, økonomisk og faglig ståsted. Styreleder fra starten har vært Runar Paulsen.
Foreningens første prosjekt ble innsamlingsaksjonen til PET-CT skanneren til Ålesund Sykehus med det mål om å forsterke helseregionens tilbud til diagnostisering av kreftpasienter.
Gjennom prosjektet har Foreningen utviklet et nært og godt samarbeid med ledelsen i Helseforetaket, samt fagmiljøene og ansatte ved Ålesund Sykehus. Foreningen har evnet å engasjere privatpersoner, lag, foreninger, bedrifter og de politiske miljøene i den sørlige delen av Fylket, og prosjektet har gitt Foreningen høy troverdighet og legitimitet.